След потопите, сега и жегите нямат никаква милост към българите

...
 След потопите, сега и жегите нямат никаква милост към българите
Коментари Харесай

Спасението! В този рай е с 10 градуса по-хладно /СНИМКИ/

 

След потопите, в този момент и жегите нямат никаква благосклонност към българите в по-голямата част от страната. Термометрите се надпреварват кой да скочи до 40 градуса в последните дни, като преднамерено Пловдив, Сандански и Русе обират челните позиции.
-->
Разбира се в градове като Пазарджик, Стара Загора и Плевен обстановката не е по-розова.

Затова пък има кътчета у нас, където всеки, който ненавижда жегите може да се скрие, било то и за уикенда.

Смолянските езера са отлична алтернатива за това " бягство ".



Там освен ще се разхладите, само че ще се насладите и хубостта на Родопите от близко. Градусите са близо 10 под тези на оптималните в страната.

Езерата са ситуирани по цялата котловина на река Черна. Преди години техният брой е бил над двадесет, а в този момент са останали единствено седем, другите са се трансформирали в блата. Пролетно и есенно време на мястото на някои от блатата още веднъж се появяват дребни езера. Някои от тях са превърнати в рибарници.

Първото езеро се намира в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово. Нарича се Керянов мочур или Платеното езеро. В единия си край е заградено изкуствено и по този метод е превърнато в едно от най-големите по размери езера.  50 метра по-нагоре по пътя се намира Милушевият мочур – друго малко езерце. Следва Силажа– езеро, което в долния си край има дребен остров, обраснал с тръстика.



Ако обичате къмпингуването, както и риболова, то тук има идеални места за тази цел. Следват Османовия мочур, заобиколен от няколко дребни по мярка езера, които постоянно пресъхват. По пътя за хижа Смолянски езера се доближава до най-голямото от езерата – „ Лагера “, където също  има чудесни местенца за лагеруване.

Последните три езера може би са най- красивите. Включени са в „ Екопътека Трите смолянски езера ”. Разположени са под високите Орфееви скали.

Мътното езеро е последното от езерата и до него е същинският преход, който също е лек и прелестен. Отнема към 30 минути в посока.

Задължително вниманието ви ще бъде привлечено от табели, сочещи към “Тронът на Евридика ” и “Лирата на Орфей ”. Това са дървета, чиито стебла и клони по този начин са се преплели, че в първия случай образуват нещо като престол, а при второто ясно може да различите музикалният инструмент лира. Или най-малко, в случай че вложите малко въображение.

Екопътеката продължава и до въжен превоз Смолянските езера – връх Снежанка, само че би трябвало авансово да ревизирате дали лифтът работи,пише Глас.Нюз..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР